Probus Regnskap ASProbus Regnskap ASProbus Regnskap AS
(Man - Fre)
post@probus.no
0667 Oslo
Probus Regnskap ASProbus Regnskap ASProbus Regnskap AS

Kompensasjon for destruksjon av øl

Under koronapandemien er det mange bedrifter som tvinges til å stenge ned grunnet smitteverntiltak. For noen bedrifter kan dette ha store følger og medføre økonomiske tap, siden drikkevarer og matvarer må destrueres om de går ut på dato.

Mange bryggerier rammes av nedstengningen, og tvinges til å destruere store mengder øl. Det finnes eksempler på bedrifter som har måttet kvitte seg med øl for flere hundre tusen kroner. Det antas at øl for flere millioner går «rett i do» om vi ser på bransjen som helhet.

I denne forbindelse har mange virksomheter behov for støtte gjennom kompensasjonsordningen. Den første kompensasjonsordningen gjaldt fra mars til august i 2020, og den neste fra september 2020 til februar 2021.

I mars 2021 vil en ny kompensasjonsordning gjelde. Flertallet på Stortinget ba Regjeringen om å inkludere bestemmelser vedrørende kompensasjon for tap på varelager i denne ordningen. Hva vil dette bety for bryggerier og serveringssteder i Norge?

Kompensasjon

Ulik holdbarhet på ulike ølsorter

Ølets holdbarhet avhenger i stor grad av sammensetningen av ingredienser. De fleste øl består hovedsakelig av gjær, vann, humle og malt. Noen ølsorter tåler lagring, som for eksempel stout og porter. Andre øltyper – som IPA og pils – vil raskt kunne tape smak.

Siden IPA og pils er blant de mest populære ølsortene hos de fleste serveringssteder og ølbutikker, vil ofte store mengder måtte kastes.

Kompensasjonsordning for barer, butikker og restauranter

Gjennom myndighetenes kompensasjonsordning kan virksomheter som selger øl ha rett på kompensasjon for tap av varer som forårsakes krav om nedstengning på kort varsel.  

Flertallet på Stortinget påpeker at virksomheter som plutselig må stenge ned grunnet smitteverntiltak ofte må kaste mat- og drikkevarer med kort holdbarhet. Dette inkluderer øl – en drikkevare som ikke nødvendigvis har lang holdbarhet.

Lokale nedstengninger av barer, restauranter og utsalgssteder for øl kan få en stor økonomisk belastning som følge av nedstengningene. Risikoen ved å kjøpe inn øl fører også til at enkelte bedrifter ikke starter opp igjen når de kan, siden usikkerheten er stor.

På bakgrunn av dette mente flertallet at kompensasjonsordningen som skal gjelde fra og med mars må dekke utgifter relatert til tapt varebeholdning.

Kan motta 45% dekning

Dersom bedriften din må kaste øl til en verdi av for eksempel 100 000 kroner, vil inntil 85 % av dette kunne dekkes av statens kompensasjonsordning. Det betyr i praksis at du kan få 85 000 kroner dekket av eventuelle tap.

Merk også at tiltaket vil ha tilbakevirkende kraft. Dersom bedriften din kan dokumentere tap av varer fra november eller senere, kan dette også rammes av kompensasjonsordningen.

Viktig for øl og utelivsbransjen

Den nye kompensasjonsordningen er svært godt nytt for alle bedrifter i utelivs- og serveringsbransjen, så vel som for utsalgssteder som selger øl. Disse bedriftene kan nå få økonomisk hjelp til å dekke kostnader til sine leverandører.

Dette senker terskelen for å åpne serveringssteder i perioder uten nedstengning, noe som vil ha positive ringvirkninger i hele bransjen.

Bestill kvalitetsøl

Brewery International AS er en av Norges største importører av alkoholholdig drikke. Vi leverer øl fra store bryggerier som San Miguel, Beavertown, Brouwerij Boon, Eik & Tid, Founders , Paulaner og Mythos.

I sortimentet finnes det et bredt utvalg av populære ølsorter, inkludert IPA, stout, porter, lager, mørk ale og surøl. Vi har også et spennende utvalg av cidere, drinkmikser og ingefærøl.

Vi står klare til å levere ferskt og smakfullt øl til restauranter og barer – både under og etter pandemien. Sammen med våre kunder ser vi frem til at bransjen kan komme tilbake for fullt!

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)