Probus Regnskap ASProbus Regnskap ASProbus Regnskap AS
(Man - Fre)
post@probus.no
0667 Oslo
Probus Regnskap ASProbus Regnskap ASProbus Regnskap AS

Prøvetid – et nyttig verktøy for arbeidsforholdet

Prøvetid er en avtale i et arbeidsforhold, hvor det avtales at den innledende perioden av arbeidsforholdet skal benyttes til å teste arbeidstakers egnethet i stillingen. Det som gjør prøvetiden spesiell er at betingelsene for oppsigelse er noe annerledes enn betingelsene for ansatte uten prøvetid. Derfor er prøvetiden være et nyttig verktøy for å finne ut om den ansatte faktisk var riktig person til stillingen.

Benytter du ordningen riktig, har du en uvurderlig mulighet til å teste ut en nyansatt i stillingen, samtidig som at den ansatte også får mulighet til å føle på om dette var en god «match». Dette anser vi som positivt for både arbeidstaker og arbeidsgiver.

Prøvetiden reguleres blant annet arbeidsmiljøloven, og det er viktig å bruke ordningen i tråd med lover og regler som knytter seg til utnyttelse av ordningen. Arbeidsgiver har visse plikter overfor arbeidstakeren under prøvetiden, og det er viktig gå følge opp disse slik at en eventuell oppsigelse under prøvetiden regnes som gyldig. Hvis du er usikker på reglene for prøvetid, kan det være lurt å benytte seg av en kvalifisert fagperson for rådgivning.

Probus kan hjelpe deg med veiledning og oppfølging under ansattes prøvetid i ditt firma. Vi har kompetanse innen arbeidsmiljøloven og juridisk rådgivning. Kontakt oss her.

Hva er prøvetid?
​Prøvetiden er en innledende del av arbeidsforholdet som setter ulike krav til oppfølging, opplæring og eventuelt oppsigelse. Noe av det viktigste å vite om prøvetid er at om den ikke er avtalt skriftlig, så kan den potensielt regnes som ugyldig. Ved inngåelse av arbeidsavtale med prøvetid må du huske på:

 • Prøvetiden skal være avtalt skriftlig i avtale
 • Prøvetiden skal ikke vare lenger enn 6 måneder
 • Gjensidig oppsigelsesfrist under prøvetiden er vanligvis 14 dager med mindre annet er avtalt
 • Dersom arbeidsgiver ønsker å kunne forlenge prøvetiden dersom den ansatte er fraværende, må dette også fremgå ved avtale.

Konsekvensene av å ikke ha dette på plass kan være at prøvetiden, forlengelse eller andre forhold rundt prøvetiden regnes som ugyldig.

Vi i Probus arbeider med alle aspekter av rekruttering for våre kunder. Vi ser at det å kunne teste ut en ansatt under et strukturert system for opplæring og oppfølging gagner både arbeidstaker og arbeidsgiver. Hvis du er i tvil om hvordan du bør gå fram med ordningen, kan vi bistå med å utarbeide en avtale og en oppfølging som ivaretar begge parters interesser. For oss er det viktigste at du finner rett person til jobben, og prøvetiden kan være et gunstig verktøy for å få dette til. Probus kan:

 • Utarbeide arbeidskontrakt og -avtale
 • Legge opp program for opplæring og oppfølging
 • Arrangere medarbeidersamtaler
 • Dokumentere prosessen
 • Bistå ved en eventuell oppsigelsesprosess

Vil du vite mer om hva vi tilbyr innen oppfølging av arbeidstakere? Trykk her

Prøvetid innebærer plikter og ansvar overfor den ansatte
​Noen ganger kan det forekomme misforståelser om hva prøvetid egentlig er. Prøvetid er for eksempel ikke det samme som midlertidig ansettelse. Ved utgangen av prøvetiden vil arbeidstakeren automatisk være ansatt i henhold til «normale» vilkår, og man trenger heller ikke utarbeide ny arbeidsavtale. Dette skal gå av seg selv med mindre annet er varslet.
Det er viktig å benytte seg av fordelene med prøvetiden mens du kan. Det er meningen at du skal kunne teste egnetheten til en nyansatt under prøvetiden, slik at du kan forsikre deg om at du har funnet den beste kandidaten for jobben.

Arbeidsgiver har et ansvar overfor den som er på prøvetid:

 • Arbeidsgiver bør gi grundig opplæring
 • Arbeidsgiver bør gi oppfølging
 • Arbeidsgiver bør gi tilbakemeldinger
 • Arbeidsgiver bør gi rom for at arbeidstaker kan tilpasse seg etter tilbakemeldinger
 • Arbeidsgiver bør ha dokumentasjon på at tilbakemeldinger, oppfølging og grundig opplæring er gitt


Probus kan hjelpe med oppfølging under prøvetiden, og sørge for at det finnes tilstrekkelig dokumentasjon på arbeidet som er gjort. Da er det lett å ha oversikt over hva som har blitt utført eller ikke, og fjerner usikkerhet rundt en eventuell oppsigelse.
Noen ganger fungerer ikke en ansettelse slik du skulle ønske, og da er det viktig å bruke prøvetiden for det den er verdt.. Det stilles flere krav til oppsigelse under prøvetid. En oppsigelse under prøvetid skal være skriftlig og saklig begrunnet, og det er spesielt viktig å følge korrekt saksgang. Probus hjelper deg med saksgangen om skulle du ønske å avslutte et ansettelsesforhold i prøvetiden.

Er du interessert i å vite mer om våre tjenester innen HR og personal? Les mer her.

Trenger du rådgivning rundt ansettelse og prøvetid?
Probus hjelper deg gjennom hele rekrutteringsprosessen, eller kun med rådgiving om bruk av prøvetid i ansettelse av nye arbeidstakere. Det kan være vanskelig å navigere i lovverket og reglene rundt arbeidsavtaler, og prøvetid må gjøres riktig fra begynnelsen av arbeidsforholdet. Da er det fint å få hjelp fra fagpersoner!

Kontakt oss her, eller ring oss i dag på nummer 23 17 01 20.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)