Probus Regnskap ASProbus Regnskap ASProbus Regnskap AS
(Man - Fre)
post@probus.no
0667 Oslo
Probus Regnskap ASProbus Regnskap ASProbus Regnskap AS

Dette må du vite om oppsigelse

Oppsigelse av ansatte kan være en utfordrende og krevende prosess, og som arbeidsgiver er det nødvendig å kjenne til sine plikter og arbeidstakerens rettigheter.

Vi i Probus har fagpersoner som kan hjelpe med kvalitetssikre, veilede og gi råd i oppsigelseprosesser, slik at det blir enkelt å ta de rette valgene. Ved å benytte en av våre erfarne rådgivere i en oppsigelseprosess, kan du være sikker på at du ivaretar både arbeidstakeren og bedriftens interesser.

Probus leverer tjenester innen HR og personal. Les mer her.

En oppsigelse krever drøfting, tiltak og riktig håndtering
En oppsigelse krever at arbeidsgiver følger rett saksgang. En tommelfingerregel kan være at oppsigelsen fra arbeidsgiver aldri skal komme som lyn fra klar himmel. En arbeidsgiver kan ofte styrke sin sak ved å ha gitt tilbakemeldinger, eller gitt arbeidstaker rom til å endre atferd på forhånd.

Probus hjelper deg i en eventuell oppsigelsessak, og kan bistå både med rådgiving, deltakelse i møter og dokumentering av saksprosessen. Den største feilen arbeidsgivere gjør i slike tilfeller er nemlig å ikke be om hjelp tidlig nok fra profesjonelle.
Som arbeidsgiver er det viktigste du kan gjøre å ta tak i en situasjon med én gang det oppstår tvil om en ansettelse fungerer eller ikke. Å være tidlig ute sørger for at vi sette i gang en prosess for å løse situasjonen på best mulig måte.

Saksgangen ved en mulig oppsigelse
Dersom man opplever at et arbeidsforhold ikke fungerer som det skal, er det alltid viktig å følge opp den ansatte og gi tilbakemeldinger om hva som ikke fungerer. Det kan være nyttig å sørge for å dokumentere de tilbakemeldingene som gis, og de tiltak for oppfølging som igangsettes. Dersom dette ikke fører til bedring og du vurderer en oppsigelse, skal det kalles inn til drøftelsesmøte mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Utgangspunktet for drøftelsesmøtet er at beslutningen om oppsigelse ennå ikke er tatt, og arbeidstakers synspunkter skal tas i betraktning først. I en slik sak er det viktig at alle parter blir hørt før beslutningen fattes. Vi i Probus fører alltid referat fra slike prosesser, som både arbeidstaker og arbeidsgiver får innsyn i. På denne måten kan begge parter være sikre på at de er enige om hva som er blitt sagt og gjort.

Dersom arbeidsgiver vil gå videre med oppsigelse etter drøftelsesmøtet, må oppsigelsen leveres i henhold til bestemte formkrav og regler.

Når er en oppsigelse det riktige alternativet?
Hvert eneste tilfelle av oppsigelse er svært individuelt, og kan skyldes mange ulike faktorer. På grunn av dette er det vanskelig å si noe konkret om når du definitivt kan gi noen en oppsigelse eller ikke. Likevel rår det liten tvil om at oppsigelse er riktig løsning ved eksempelvis alvorlige brudd på arbeidsavtalen.

Det er heldigvis sjeldent at arbeidsgiver opplever så alvorlige hendelser, og mindre overtramp fra de ansatte kan ofte være de vanskeligste å håndtere. Uavhengig av årsaken til oppsigelse, ser vi at saksgangen er like viktig. I mange tilfeller hjelper det ikke å ha den mest opplagte grunn for oppsigelse, den kan likevel regnes som ugyldig dersom oppsigelsen ikke blir håndtert på riktig måte.

Da er det viktig å benytte seg av fagpersoner med den rette kunnskapen og erfaringen rundt anvendelse av arbeidsmiljøloven.

Trenger du rådgivning angående oppsigelse?
Probus senker skuldrene dine, og hjelper deg med å håndtere arbeid som kan føles krevende. Våre ansatte gjør prosesser innen HR og personal enklere for deg og din bedrift, og kan bidra både i rekrutterings- og oppsigelsesprosesser.

Er du interessert i våre tjenester? Ta kontakt her, eller ring oss i dag på nummer 23 17 01 20 for en uforpliktende og hyggelig prat.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)